Thursday, 5 December 2013

Salam Perkenalan

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Selamat datang ke blog Ekonomi & Anda. 

Sebelum melangkah jauh, ada baiknya saya perkenalkan diri saya terlebih dahulu. Dinamai sebagai Sa'diah Binti Abdul Karim oleh ayahanda dan bonda saya Abdul Karim bin Jusoh dan Salmah Binti Awang. Puteri bongsu dari lapan orang adik beradik, dua lelaki dan enam perempuan. Merupakan suri hati suami yang baik budi, Ismanizam Bin Ismail dan mama kepada tiga cahaya mata lelaki yang sedang membesar. Saya dan suami menggelarkan mereka "el hakeem bros", apa tidaknya kerana mereka semua kami namai dengan Izzuddeen El Hakeem, Fekhri El Hakeem dan Irfan Fateeh El Hakeem. Alhamdulillah. Berasal dari tanah diraja Pekan, Pahang dan kini menetap di Bangi. Ketika ini saya menjawat jawatan sebagai pensyarah di sebuah kolej swasta Islam di Selangor. Saya merupakan graduan dari UIAM dalam bidang ekonomi Islam. Bidang ekonomi Islam dan pendidikan merupakan kecintaan saya. Saya juga seorang yang sukakan ketenangan, fesyen dan cenderung mendalami ilmu keibu bapaan. Menulis merupakan sebahagian keperluan kerjaya saya dan menulis di blog adalah khidmat saya terhadap massa in syaAllah.

Blog ini bermatlamat sebagai satu perkongsian konsep dan isu ekonomi semasa. Perkongsian adalah berdasarkan pembacaan dan pemahaman serta analisa saya yang sentiasa berusaha menambahbaik diri dan ilmu, maka tiada yang sempurna adanya. Pun begitu mencuba berkongsikan yang terbaik in syaAllah. Bak kata cerdik pandai, "dengan memberi sebenarnya kita memperbaiki diri".

Ekonomi pada asasnya berkaitan diri dan kehidupan kita. Sekalipun kita tidak mempelajarinya di dalam kelas, namun kita berinteraksi dengannya setiap hari. Memperoleh sarjana dalam ekonomi tidak menjamin kita akan sukses 100 peratus dalam ekonomi kehidupan, namun ia membuka lebih banyak peluang untuk kita meraih kebaikan dan kejayaan dalam perkenomian hidup kita.

Pada entry akan datang akan saya kongsikan lebih lanjut tentang "Ekonomi: Sebuah Sistem yang Berkait dengan Saya?"

Salam sayang. Hingga jumpa lagi.


No comments:

Post a Comment

Terima kasih atas komen anda!